HSP en werk

hsp-en-werk

Geschreven door Margreet

10 oktober 2022

Zoektocht naar een baan

Toen ik rond mijn 25e afstudeerde begon de zoektocht naar een baan. Eigenlijk zag ik daar al mij hele leven tegenop. Als kind al vroeg ik mij of hoe mensen werk nou leuk konden vinden. Niet omdat ik lui was, maar omdat er zoveel dingen waren die mij leuker leken om te doen. Toen wist ik uiteraard nog niet zo goed dat je geld nodig had om die leuke dingen te doen. In deze blog over HSP en werk lees je meer over mijn zoektocht.

Met mijn HBO Communicatie diploma op zak kwam ik terecht in de goede-doelen-wereld. Ik wilde wel dat mijn werk betekenis zou hebben. Tijdens mijn studie liep ik altijd al stages bij verschillende goede doelen. Ook met mijn werk kwam ik daar weer in terecht.

Werk met betekenis doen

Iets nuttigs willen doen voor de wereld en van betekenis zijn in je werk is een duidelijk HSP kenmerk. Werk is niet zomaar werk, maar het moet een essentieel onderdeel zijn van je leven. Er is mij weleens gezegd: ‘joh, doe gewoon je werk en zorg dat je daarna genoeg leuke dingen doet om in balans te blijven’. Dat klinkt goed, maar op het moment dat je als hsp op je werk zit en het niet naar je zin hebt of je er niet fijn voelt, heeft dat enorm veel impact en kun je je doodongelukkig voelen.

En zo voelde ik mij dus ook na verschillende banen. Ik had een prima baan, werkte 3 dagen in de week en had leuke collega’s, maar merkte aan alles dat ik er ongelukkig van werd. Ik hield het een tijd vol, omdat ik moest van mezelf en ik was nog jong; waarom zou ik dit dan niet kunnen? Iedereen kan en doet dit toch gewoon.

Inmiddels weet ik dat het niet een kwestie van kunnen is. Maar ik was niet mezelf, ik deed niet het werk wat écht bij mij paste en wat mij gelukkig maakte. En nee, niet alles in het leven kan leuk zijn, maar als je hoogsensitief bent is het leven vaak al ingewikkeld genoeg, dan mag je het jezelf in je werk en leven best een beetje leuker maken.

HSP en werk

Maar Margreet hoe kom je dan aan werk wat wél bij je past?

Je kunt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Hoe ver wil ik reizen naar mijn werk?
  • Wil ik thuis werken of buiten de deur?
  • Hoe groot wil ik dat het team is?
  • Wil ik denkwerk of meer fysiek werk?
  • Welke banen passen er bij mijn passie?
  • Welk werk past er bij mijn kernwaarden?

En zo zijn er meer vragen die je kunt beantwoorden om voor jezelf een plaatje te maken. Nu denk je misschien: maar ik heb niet zoveel keuze vanwege mijn huidige baan, of vanwege het inkomen wat ik nodig heb of mijn gezinssituatie, enz. Dat snap ik, en soms zijn er echt redenen

waarom je andere keuzes moet maken dan kiezen voor een leuke baan. Maar stel jezelf dan de vraag: wat als ik blijf doen wat ik nu doe? Hoe gaat het dan over een aantal maanden met mij?

Verder onderzoeken?

Wil je verder onderzoeken wat bij jou past? In de HSP Academie neem ik je mee in de stappen om veel meer over jezelf de ontdekken en wordt ook in de Module WERK dieper ingegaan op dit onderwerp. Lees HIER meer over de HSP Academie.

Wil je meer lezen over hoogsensitiviteit? Bekijk dan even deze blog.

Liefs,

Margreet

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...