Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder binnenkomt is een conflict vaak een zwaar proces voor jou als hoogsensitief persoon. Los van de eigen emotie ben je ook nog bezig met de ander en de emoties die hij of zij meebrengt. Door de overprikkeling, heb je daarnaast moeite om het van je af te zetten. Ook vind je het lastig je grenzen aan te geven en ben je bang de ander te kwetsen.
Zichzelf wegcijferen
Een HSP-er heeft vaak de neiging om zichzelf weg te cijferen om daarmee de harmonie te bewaren. Op zich is daar niks mis mee, maar wel als het ten koste van jezelf gaat. Het is dan ook belangrijk om te leren je grenzen aan te geven en nee te kunnen zeggen. Lastig misschien, zeker als je gewend bent altijd maar klaar te staan voor iedereen. Echter kost dat jou uiteindelijk veel te veel energie en laat die energie nou net zijn wat je nodig hebt als hoosensitief persoon.
Bang de ander te kwetsen
Een ruzie is voor HSP-er extra lastig, want los van je eigen proces ben je vaak ook bang de ander te kwetsen met je boosheid. In je hoofd kan je het enorm maken: wat nou als de ander mij niet meer leuk en aardig vindt, wat nou als het nooit meer goed komt? Boosheid inslikken en de lieve vrede bewaren dus… Je hebt nou eenmaal die ervaring en weet hoe het is als er iemand boos op jou is, dat wil je koste wat het kost vermijden. Daar ga je dagenlang last van houden.
HSP en ruzie uitpraten
Wanneer je toch in een conflictsituatie terecht bent gekomen, want laten we eerlijk zijn dat gebeurt nou eenmaal, is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en aan te geven wat jij nodig hebt om de ruzie of het conflict uit te praten. Ga er niet van uit dat de ander weet wat er in jou omgaat; evenmin als jij kunt weten wat er in de ander omgaat. Laat weten dat er geduld nodig is en dat jij tijd nodig hebt om adequaat te kunnen reageren. Om een fatsoenlijk gesprek te hebben, moet jij je eigen gedachtes en emoties eerst de baas zijn. Daarnaast speelt het ook een rol met wie jij in een discussie, ruzie of conflict bent belandt. Voel jij je onbegrepen? Dan is het een heel ander verhaal, dan iemand die een eigen standpunt inneemt, maar ook begrip toont voor jou.
Meer lezen over HSP? Hier vind je een overzicht met alle blogs.