Niet begrepen voelen

Geschreven door Margreet

10 juli 2023

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders bent, het buitenbeentje zijn en dat de mensen om je heen geen begrip hebben voor hoe jij dingen ervaart en voelt. Het maakt je onzeker, soms eenzaam en twijfelachtig.


Is dit voor jou herkenbaar? Dan is het zaak om te gaan kijken hoe we meer compassie gaan creëeren bij de buitenwereld. Want met een percentage van 20% van de wereldbevolking die HSP-er is, is het ook niet zo gek dat we ons niet begrepen voelen soms. Wat niet maakt dat het heel lastig blijft. De basis hierin is dan ook communicatie.

Redenen waarom je je als HSP-er niet begrepen voelt

  • Je mist diepgang in gesprekken: oppervlakkige gesprekken zijn niet aan jou besteed. Je vindt het prettig om diepgang te ervaren en echte contacten te onderhouden.
  • Er is sprake van verbale miscommunicatie: die diepgang zit hem ook in de verwerking van zaken. Als hoogsensitief persoon kun je vaak goed verbanden leggen en daardoor denk je een aantal stappen vooruit. Dat kan in de communicatie met een niet HSP-er er voor zorgen dat je je niet begrepen voelt.
  • Anderen zien niet altijd wat jij ziet: daardoor mis je erkenning. Erkenning in je gevoel, jouw mening of standpunt. Een ander kan dat bestempelen als ‘aanstelleritus’. Het zal niet de eerste keer zijn dat je hoort dat je wellicht wat overdrijft.
  • Je hebt behoefte aan ‘me-time’: om je terug te trekken en af te zonderen om zaken te verwerken. Niet iedereen heeft daar altijd evenveel begrip voor.

Meer lezen over HSP? Hier vind je een overzicht met alle blogs.

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...

Hsp diagnose

Hsp diagnose

Hoogsensitiviteit is geen (psychische) stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Om een medische diagnose vast te...