Hsp diagnose

Geschreven door Margreet

1 juli 2023

Hoogsensitiviteit is geen (psychische) stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Om een medische diagnose vast te stellen is er een ziekte of stoornis nodig. Een officiële HSP diagnose is dus niet mogelijk. Hoogsensitiviteit is bovendien niet iets wat je hebt, maar wat je bent. Wil je weten of jij HSP-er bent, doe dan hier de test en kijk of je jezelf herkent in de kenmerken.

Wetenschappelijk bewezen

Hoogsensitiviteit is dus geen diagnose, omdat het een eigenschap is. Als het een karaktereigenschap is en geen ziekte, dan kan het dus ook niet worden vastgesteld door artsen. Er zijn wel verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, die eigenlijk allemaal hetzelfde aantonen. Het is namelijk een kenmerk van het zenuwstelsel. Bepaalde hersengebieden zijn actiever dan gemiddeld, waardoor informatie harder en intenser binnenkomt. Hoogsensitieve mensen zijn door die eigenschap een stuk gevoeliger voor prikkels, geluiden en emoties. Van zichzelf, maar ook van anderen.

HSP Diagnose verkeerd

Omdat je als HSP-er verschillende kenmerken kan hebben die overlappen met andere stoornissen, wordt er nog wel eens foutieve diagnose gesteld. Er zijn op een aantal vlakken gelijkenissen met bijvoorbeeld ADHD, autisme, maar ook borderline. Het zou dan ook goed zijn als we er veel meer over te weten komen en dat de medische wereld hoogsensitiviteit meer gaat erkennen, ook al is er geen diagnose. De onderzoeken die nu worden gedaan, gebeuren vaak zonder extra budget.

Meer lezen over HSP, hier vind je een overzicht met alle blogs!

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...