Ik ben een rasechte hsp’er

Geschreven door Margreet

30 oktober 2022

Ik ben dus hoogsensitief..

Ik heb verschillende studies afgemaakt. Stages vond ik nooit leuk, maar zelfstandig leren wel. Na mijn HBO studie Communicatie ging ik op zoek naar werk. Maar ik had nog veel vragen; ‘wat wil ik eigenlijk precies, waar ben ik goed in en wat vind ik nu echt leuk?’ Bij meerdere banen liep ik vast en na twee keer een soort burn-out te hebben gehad was ik er klaar mee! Het werd tijd om echt aan mezelf te werken en te ontdekken wat ik nu echt wilde. De vage klachten werden duidelijk: Ik ben een rasechte HSP’er.

Ziek en HSP’er

Ik heb een leuke jeugd gehad en kon altijd prima meekomen, maar toch voelde ik mij vaak wel een beetje anders. Dat kwam onder andere doordat ik:

• snel moest huilen, wat ik niet altijd begreep;
• altijd aan het nadenken was;
• snel aanvoelde hoe het met andere ging;
• vaak ziekjes was;
• het liefst lekker thuis bleef.

Medisch ben ik binnenstebuiten gekeerd, maar er werd nooit wat gevonden. Het ziek zijn was niet heel extreem, maar ik kon nooit optimaal functioneren.
In mijn 3e leerjaar van de HBO Communicatie liep ik voor een aantal maanden 5 dagen in de week stage en voelde ik mij vaak niet fit. Ik had heel veel last van duizeligheid. Iemand waar ik mee samenwerkte vroeg of ik ooit van hoogsensitiviteit had gehoord. Dat begrip kende ik wel, maar dat waren in mijn beleving mensen die snel op hun tenen zijn getrapt en weinig kunnen incasseren. Ik hou wel van een harde grap over anderen en mezelf, dus herkende mij daar niet in.

Hoogsensitiviteit geen diagnose

Toch ben ik er maar meer over gaan lezen en heb online een test gedaan. En daar herkende ik bizar veel in, ik kon niet anders dan toegeven dat ik hoogsensitief ben. Hoogsensitiviteit is geen diagnose, omdat het een karaktereigenschap is. Er zijn wel een aantal wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, die allemaal hetzelfde aantonen. Bij het maken van bijvoorbeeld een opdracht, zijn er meer hersengebieden actief dan gemiddeld. Daardoor komt alles intenser binnen en wordt informatie intensiever verwerkt.
Hoogsensitiviteit wordt nog weleens gezien als een label, en krijgt dan een negatieve lading. Zelf vond ik het echt een opluchting om te ontdekken dat mijn klachten hier vandaan kwamen. Ik voelde mij meteen een stuk minder raar. Ik ben geboren met hoogsensitiviteit en dat zit in mijn hersenen, daar kan ik niks aan veranderen.

Nu snapte ik ook dat mijn huilbuien en intense emoties voortkwamen uit mijn hoogsensitief zijn. Ik draag heel vaak een zonnebril omdat ik het buiten al snel te fel vindt en ik wist nu eindelijk waar het vandaan kwam dat ik zoveel sfeer aanvoelde. Er horen nog veel meer dingen bij, maar dat is teveel om hier op te noemen en verschilt ook weer per persoon.

HSP coach

Dit was nog maar het begin van mijn ontdekkingstocht binnen de wereld van hoogsensitiviteit, maar verklaarde wel waarom ik van 5 werkdagen stage zoveel fysieke klachten had. Ik zat de hele dag tussen mensen die prikkels en emoties uitzenden en telefoons die afgaan. Tijdens het studeren was ik veel alleen en kon ik regelmatig pauze nemen, op je stageplek is daar geen ruimte voor. Mijn hoofd was dus chronisch overprikkeld en daar reageerde mijn lijf heel sterk op.


Dit is was allemaal rond mijn 23e. Ik ben nu en een man en 2 dochters rijker. De eerste jaren heb ik met ups en downs gevochten tegen de hoogsensitiviteit. Toen mijn meiden heel klein waren, was ik het zat en wilde ik er niet meer mee vechten, maar er echt goed mee leren omgaan en zelfs gaan omarmen. Het werd een pittige tijd met diepe dalen, wat mij mijn baan en bijna mijn huwelijk koste. Maar ik sta nu sterker dan ooit, ik zit heel goed in mijn vel, doe werk waar ik heel blij van word en bepaal mijn eigen levensritme. Ik ben een relaxte moeder én heb een goedlopend eigen bedrijf als hsp coach. Het lezen van mijn eigen gebruiksaanwijzing duurde even, maar was wel de moeite om te ontdekken. Geen strijd meer, maar vooral veel ontspanning en positiviteit. En dat gun ik iedere HSP’er!

Herken jij jezelf in dit verhaal? Doe zelf de test en kom erachter of je ook een HSP’er bent.


Lieve groet,


Margreet

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...