Lichtgeraakt

Geschreven door Margreet

20 mei 2023

Lichtgeraakt; waarom blijf ik langer bezig met (nare) ervaringen?

Indrukken, ervaringen en gebeurtenissen komen bij jou intens binnen. Hierdoor voel je je vaak overprikkeld en heb je moeite om het van je af te zetten. Herkenbaar? Hieronder vind je twee tips voor als je lichtgeraakt bent.

Tip 1: Neem de tijd om dingen te verwerken.

Het is helemaal niet erg om de tijd te nemen voor het verwerken van wat jij meemaakt. Trek je terug en zorg ervoor dat je ontprikkelt. Letterlijk ontladen, dat zal voor de één een potje huilen zijn, de ander moet alle gedachtes langsgaan. Zolang je maar leert om je emoties te reguleren. Geef het de ruimte en probeer je gevoelens niet te relativeren of weg te stoppen, dan stapelt het zich op en neemt het juist meer ruimte in. Dat kan op dagelijkse basis en wanneer gebeurtenissen plaatsvinden die een grote impact op jou hebben. Laat ook jouw omgeving weten dat je soms meer tijd nodig hebt, zodat je begrip krijgt.

Tip 2: Neem geen emoties over van anderen als je lichtgeraakt bent

Dit kan een grote uitdaging zijn op het moment dat prikkels en emoties hard bij je binnenkomen. Toch is het van belang onderscheid te maken tussen compassie voelen voor een ander of daadwerkelijk zijn of haar emoties overnemen. Daar kan je je tegen beschermen door allereerst te kijken wat voor soort mensen je om je heen hebt en of deze mensen je positieve of negatieve energie geven. Hoe meer grip je daar op krijgt, des te beter je in verbinding staat met je gevoel hoe beter je andermans emoties kan filteren.

Ben jij ook snel  geraakt? Wellicht ben je een HSP’er? Doe de test en kom er zelf achter!

Voor uitgebreide toelichting, meer tips over lichtgeraaktheid en een stappenplan om met je hoogsensitiviteit om te gaan is de HSP Academie in het leven geroepen.

Veel liefs,
Margreet

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...