Snel schrikken

Geschreven door Margreet

19 juni 2023

Waarom schrik ik sneller dan een ander?

Je bent gefocust bezig met het maken van een presentatie en iemand tikt je onverwacht aan en zegt: “Je mag nu ook wel even pauze nemen”. Je schrikt heel erg en je hart gaat tekeer…

Ik hoor dit vaak terug van mensen als ze de HSP test doen. Het komt vaak doordat je als HSP zoveel indrukken tegelijk aan het verwerken bent, dat je onverwachte prikkels niet ziet en voelt aankomen.

Zit het je in de weg? Dan heb ik hier enkele tips om het snel schrikken te verminderen.

3 tips om snel schrikken te verminderen

Tip 1: Probeer bewust te zijn van waar je mee bezig bent en je omgeving.

Als je alleen maar bezig bent met het verwerken van alle indrukken, dan ben je vaak ver verwijderd van wat er op het moment zelf gebeurd. Je bent dan nog bezig met iets wat al gebeurd is. Probeer meer het moment zelf te bekijken en te voelen zodat je onverwachte situaties beter aan voelt komen.

Tip 2: Vertel je collega’s of medestudenten dat je snel kan schrikken.

Tip 2: Vertel je collega’s of medestudenten dat je snel kan schrikken.

Vraag of je omgeving rekening met je wil houden als ‘snelle schrikker’. Ze kunnen je op een andere manier benaderen zodat je beter bewust bent dat iemand even iets aan je wil vragen. Denk bijvoorbeeld aan niet opeens je schouder vastpakken maar eerst even in je gezichtsveld verschijnen of rustig je naam zeggen om je aandacht te vragen.

Tip 3: Accepteer en gebruik humor.

Accepteren van snel schrikken is misschien wel de meest makkelijke tip. Want het voordeel is dat als je snel schrikt je vaak ook heel gefocust kunt werken omdat je zo ergens in zit. Als je teveel in je hoofd zit, dan kun je natuurlijk kijken of je meer in het moment kunt zijn. Als het vooral tijdens focus-momenten op je werk is, kun je er voor jezelf ook op een humoristische manier mee omgaan. Neem het niet te serieus, accepteer je schrikreactie en maak het zelfs met humor een van je betere eigenschappen. Op die manier ben je er geen slachtoffer van, maar neem je een vorm van regie door er grappen over te maken. Denk aan: jaja, ik heb een slecht geweten. Of: ‘ja hoor, kom maar op met je grappen, kop ze maar in’.

Heb je ook vaak last van snel schrikken? Dit is een van de kenmerken van HSP. Wil je erachter komen op je een HSP’er bent? Doe dan de test!

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...