Hsp en werken in het onderwijs

Geschreven door Margreet

8 juni 2023

Ben je een hoogsensitief persoon (HSP) en werk je in het onderwijs dan kan dat lastig zijn maar het heeft ook voordelen.

Een HSP ervaart de wereld om zich heen op een intensere manier. Geluiden, geuren en gesprekken komen feller binnen. Natuurlijk zijn er voordelen van HSP namelijk: je kunt je liefdevol verbonden voelen met de natuur maar ook met kinderen en volwassenen. Dat is natuurlijk erg fijn voor een HSP die werkt in het onderwijs.

Desondanks zijn er in het werken in het onderwijs ook veel prikkels waar je als HSP-er goed mee moet leren omgaan. Hier alvast 2 tips die je kan gebruiken als HSP’er tijdens het werken in het onderwijs.

Tip 1: Zelfzorg

Zorg ervoor dat jezelf kent en weet wat je sterke kanten en valkuilen zijn. En bedenk wat jij daarin nodig hebt.

Voorbeeld: Plan rustpunten in zodat je even een moment voor jezelf hebt tijdens en tussen de lessen. Ga bijvoorbeeld niet je pauze doorbrengen samen met veel andere leraren. Kies er desnoods een waar je het goed mee kunt vinden. Rust voor jezelf nemen tijdens het werken in het onderwijs is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de kinderen zodat ze leren dat ze op dat moment even niks kunnen vragen.

Tip 2: HSP en werken in het onderwijs: Mindset

Zie jezelf als persoon met kwaliteiten en focus op de mogelijkheden. Kijk naar de mooie kanten van jouw werk en van wat je mag betekenen.

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...