HSP en eerlijkheid, hoogsensitief zijn en onrechtvaardigheid.

hsp-en-werk

Geschreven door Margreet

30 mei 2023

HSP en eerlijkheid; wanneer je hooggevoelig bent is dit een thema waar je behoorlijk wat waarde aan hecht. Je kunt slecht tegen onrecht, worstelt met situaties waarvan jij het idee hebt dat er iets niet klopt en je bent gevoelig voor onaardige en oneerlijke mensen.

Betrouwbaar

Dat maakt dat je als HSP zelf erg betrouwbaar bent. Een mooie eigenschap, want wanneer jij een afspraak maakt of ergens ‘ja’ op zegt, zal je dat ook absoluut nakomen. Dat maakt jou een betrouwbare partner, vriendin en werknemer. Leer wel je grenzen kennen en geef duidelijk je grenzen aan zodat mensen niet over je heen gaan lopen.

Zelfreflectie

Bij eerlijkheid hoort ook openheid, congruentie en zelfreflectie. Jij bent goed in staat om jezelf een spiegel voor te houden en jouw aandeel in een situatie te bepalen. Echter schuilt hier ook een gevaar in als HSP. Omdat je een sterk inlevingsvermogen hebt en emoties van anderen snel overneemt kun je ook teveel verantwoordelijkheid nemen voor zaken die eigenlijk voor rekening van de ander zijn. Wees daar alert op.

HSP en eerlijkheid: onrecht valt snel op

Omdat jouw waarnemingen sterk ontwikkeld zijn, is rechtvaardigheid extra belangrijk. Het valt jou dan ook eerder op als iemand niet oprecht is. Er achter komen dat er een leugen is verteld kan behoorlijk wat onrust veroorzaken. Je blijft daar langer mee zitten, omdat het vaak langer duurt voor je de informatie hebt verwerkt. Wanneer jouw vertrouwen wordt geschaad ben je bovendien extra op je hoede en vind je het moeilijk iemand weer opnieuw te leren vertrouwen.

Rechtvaardigheidsgevoel

Dit sterke rechtvaardigheidsgevoel zorgt regelmatig voor teleurstellingen. Je verwacht dat een ander net zo handelt en reageert als jij doet. Wanneer dit niet zo is, voelt dat voor jou vreemd en oneerlijk. Helaas heb je alleen invloed op hoe jij reageert op situaties. Ook kan het rechtvaardigheidsgevoel van HSP impact hebben op het beeld van de wereld, die wordt vaak als oneerlijk bestempeld. Probeer positief te blijven, de meeste mensen hebben geen verkeerde intentie.

Meer lezen over HSP, hier vind je een overzicht met alle blogs!

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...