HSP boekentips

Hsp-Boekentips

Geschreven door Margreet

7 november 2022

Regelmatig wordt mij gevraagd welke stappen ik heb gezet toen ik uitvond dat ik hoogsensitief was. En eigenlijk is dat wat ik bij alle onderwerpen doe die mij interesseren: lezen. En dat is soms een beetje op internet rondkijken, maar veel liever pak ik er echt een (HSP) boek bij die de diepte in gaat. Ik deel graag mijn hsp boekentips met je.

Mijn HSP boeken-tips

Mijn 1e HSP boek was Hoog sensitieve personen van Elaine Aron. Deze vrouw is een van de “uitvinders” van hoogsensitiviteit. Een fijn boek om een beetje de theorie te ontdekken, maar ook wat dat voor jou persoonlijk betekent. Ik haalde veel uit dit boek, er was herkenning en er viel veel op z’n plek. Ik begreep steeds meer van mezelf.

Er zijn nog een aantal HSP boeken die ik vaak aanraad, afhankelijk van waar de behoefte ligt. Het boek van Fleur van Groningen is met name haar levensverhaal. Het heel waardevol om te lezen hoe zij als HSP met dingen omgaat. Ook hoe ze ertegen aanloopt dat ze snel in destructieve relaties vervalt. Haar boek heet Leven zonder filter.

HSP boek voor werk

Zelf liep ik in mijn hoogsensitiviteit vooral vast in het werk. Daar heeft het HSP boek van Barrie S. Jaeger: Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen enorm bij geholpen. Ik deed veel inzichten op en kreeg een gevoel van opluchting door alle herkenning. Mede door dit boek dacht ik: ‘ik ben niet gek en ik ben goed bezig nu.’

HSP boek voor kinderen

Toen ik mij bewust werd dat mijn oudste dochter ook hoogsensitief is ben ik gaan lezen in Hoogsensitieve kinderen van Esther Bergsma. Heel leerzaam in het opvoeden, maar misschien nog wel meer om over mezelf te leren. Ik las voorbeelden en quotes die precies over mij gingen als kind, er was zoveel herkenning en ook daardoor genezing over frustraties van vroeger. Heel waardevol om te lezen, dus ook zeker als je geen kinderen hebt!

Boeken voor een ontspannen leven

Dan nog 2 boeken die niet direct zijn geschreven voor HSP, maar wel enorm veel kunnen bijdragen aan een ontspannen leven:

Allereerst Nooit meer te druk van Tony Crabbe. Hij omschrijft heel helder en vaak wetenschappelijk onderbouwt waarom onze maatschappij ontzettend onhandig bezig is. Dat we veel minder moeten doen en het niet meer druk moeten hebben. Hierdoor kunnen we veel meer uit onszelf te halen, beter presteren en overeind blijven. Ik heb enorm veel geleerd van dit boek en zou het zo weer opnieuw lezen. Ik heb mede door dit boek de keuze gemaakt om het nooit meer druk te willen hebben, dat is zo fijn!

Het laatste boek is een klein, maar fijn leesbaar boekje van Dennis Storm. Voor zijn werk heeft hij veel in hotels gezeten en dat gevoel van vrijheid wilde hij ook graag thuis creëren. Hij is gaan minimaliseren en kleiner gaan wonen. Dit alles om tijd, geld en energie te besparen. Ik las dit in mijn tijd toen ik veel met minimalisme bezig was. Inmiddels hebben we dit op onze eigen manier geïntegreerd in ons leven. Het boekje is helder geschreven en laat je nadenken over jouw visie op wonen. Je hoeft dus geen minimalist te zijn of worden om dit te lezen, maar je kunt een beeld gaan creëren wat wonen voor jou betekent. En dat is voor hsp enorm belangrijk. Thuis is jouw plekje op aarde en hoe wil je je daar voelen?

Nog even alle boeken op een rijtje.

Elaine Aron: Hoog sensitieve personen
Fleur van Groningen: Leven zonder filter
Tony Crabbe: Nooit meer te druk
Esther Bergsma: Hoogsensitieve kinderen
Dennis Storm: Weg ermee

Veel leesplezier. Misschien is mijn e-book ook nog iets voor je. Je vraagt hem hier gratis aan.

Liefs,

Margreet

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...