Gevoelig voor sfeer

Geschreven door Margreet

5 april 2023

Denk je dat je gevoelig bent voor sfeer?

Ben je doodop na een avondje gezelligheid? Terwijl anderen barsten van de energie door dat avondje? Heb jij er soms nog 2 dagen last van?

Komt dit je bekend voor?

Dat is helemaal niet zo gek. Want waarschijnlijk ontvang jij niet alleen de dingen die besproken worden tijdens de avond,  je voelt ook wat niet wordt uitgesproken. Wanneer je later die avond thuiskomt, denk je: waarom ben ik hier nou zo moe van geworden?

Ben jij gevoelig voor sfeer? Dan heb ik 3 tips voor je:

Tip 1: Stel duidelijk je grenzen & luister daarbij goed naar je eigen lichaam.

Zeg soms ‘nee’ tegen een uitnodiging van je vrienden, vriendinnen of familie. Als de groep groot is of er zitten mensen bij waarbij je sneller je energie verliest, zeg dan gewoon eens ‘nee’.

Tip 2: Geef ruimte aan je emoties

Ga bij jezelf na of het al eens is gebeurd dat je voelde dat iemand in de ruimte zich niet op zijn gemak voelde.

Je kunt natuurlijk op deze persoon afstappen zodat jij je beter voelt. Maar wellicht wil je helemaal niet met deze persoon praten of zit die ander niet op jou te wachten. Ga dan even naar de wc of loop even naar de keuken, maar ga uit de situatie. Bedenk waar je wel energie van zou krijgen en ga dat doel nastreven. Dus stap op degene af die je lang niet hebt gezien en waar je wel veel energie van krijgt. Of vraag aan je partner zo naar huis te gaan. Kies voor jezelf.

Tip 3 Stop met vergelijken

Probeer je niet te veel met andere mensen te vergelijken. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zal je rust geven.

Iedereen is uniek en heeft in het leven tegenslagen, maar ook kwaliteiten. Focus op dat laatste en laat de tegenslagen je niet in beslag nemen.

Veel HSP’ers hebben er last van dat ze gevoelig zijn voor sfeer. Dat kan knap lastig zijn tijdens je werk of in de omgang met vrienden of familie. Het kan echter ook in je voordeel gaan werken. De eerste stap om dit te doen is om te weten of je hoogsensitief bent. Daarvoor hebben we de HSP test ontwikkeld. Check of je een HSP bent zodat je kunt leren om hier goed mee om te gaan.

Veel liefs,
Margreet

HSP verliefd

HSP verliefd

Je straalt, hebt bakken met energie, de lach is niet meer van je gezicht af te slaan en je hebt vlinders in je buik!...

Niet begrepen voelen

Niet begrepen voelen

HSP-ers die zich niet begrepen voelen, een bekend fenomeen en absoluut niet fijn. Het gevoel hebben dat je anders...

Hsp en ruzie

Hsp en ruzie

Het komt misschien niet als een verrassing, maar HSP en ruzie is niet de beste combinatie. Doordat alles veel harder...